Wat is nu gezond en ongezond?

 
what-is-healthy-unhealthy
 

Eerst en vooral, voeding bepaalt niet wie jij bent! Voel je niet triest als je eens iets ‘slecht’ eet. We zijn mensen, en soms kiezen we allemaal wel eens voor een voedingsproduct met de minste voedingswaarde zoals chips of koeken.

Producten zijn niet slecht of ongezond omdat ze meer verzadigde(dierlijke) vetten of geraffineerde suikers bevatten. Nu en dan een zoete snack of een glaasje alcohol gaat ons lichaamssamenstelling, doel of gezondheid niet drastisch beïnvloeden. Het is wel zo dat bijvoorbeeld een chocoladekoek niet dezelfde voedingswaarde biedt als een ander tussendoortje zoals een stuk fruit of noten. Een chocoladekoek bevat vaak verzadigde vetten en toegevoegde suikers. Verzadigde vetten zijn trouwens vetten die op minder goed zijn voor ons hart en vaten bij hoge consumptie. Deze zijn terug te vinden in o.a. boter en chocolade. Noten of fruit bevatten bijvoorbeeld meer vezels, verzadigde vetten en natuurlijke suikers terwijl een chocoladekoek deze niet aanbiedt. Hierdoor bevat een chocoladekoek minder voedingswaarde waarmee we ons lichaam optimaal kunnen voeden.

Een koek per dag maakt ons dus niet ongezond. Het zit gewoon wat lager in voedingswaarde. Het is pas wanneer we meerdere producten met toegevoegde suikers en veel dierlijke vetten gaan eten op regelmatige basis dat het ongezond kan zijn voor ons lichaam zoals hart -en vaatziektes of diabetes type 2. Daarnaast kan voeding die laag is in voedingswaarde en hoog in vetten en suikers ons allerlei kwaaltjes geven zoals vermoeidheid en hoofdpijn.

Naar mijn mening is het nodig om je soms eens te belonen met iets lekkers. Door niet te streng te zijn voor jezelf en je soms eens iets te gunnen, ontwikkel je een levensstijl die makkelijk vol te houden is. Na een tijd wordt het zelfs een gewoonte. De balans zoeken tussen een gezonde levensstijl en genieten is de sleutel tot succes. Ga dus nooit iets mijden van voeding of drank, maar probeer het te laten passen in je evenwichtig voedingspatroon. Dit creëert een gezonde relatie met voeding.

Bekijk voeding dus zeker niet als slecht of ongezond, maar eerder als producten rijk en arm aan nutriënten die ons lichaam voeden. Ga zeker niets mijden, maar probeer ze te combineren tot een gezond voedingspatroon dat je kan behouden en vooral waar je je goed bij voelt.