6 tips voor een optimaal herstel

 
Recovery tips
 

Jezelf uitdagen op sportief vlak is essentieel voor vordering te maken, maar als je progressie in je sportprestatie wil maken dan is een goed herstel niet weg te denken. Wat kan je nu het beste doen voor een optimaal herstel na een zware training? Ontdek het in deze blog.

Aangepaste voeding

Tijdens het sporten ga je je spieren aanspreken en uitputten. Voeding zorgt ervoor dat je aangetaste spiervezels herstellen en dat je energie wordt aangevuld. Het is dus belangrijk om de juiste hoeveelheid koolhydraten en eiwitten te eten voor, tijdens en na een training. Dit is afhankelijk van de duur en intensiteit van de training, maar ook verschilt het van lichaam tot lichaam. Wil je meer weten over hoe voeding kan bijdragen tot een optimaal herstel en prestatiebevorderend kan werken? Stuur mij dan een mail voor meer informatie.

MATIG ACTief blijven

Voldoende rusten is belangrijk, maar in tegenstelling tot volledige rust kan bewegen of een training aan lage intensiteit voor een verminderd stijf gevoel en spierpijn zorgen. Je kan dit eigenlijk zien als een actief herstel. Door matig te blijven bewegen zorg je ervoor dat de bloedtoevoer naar je spieren actief blijft en dit zorgt voor minder spierpijn. Een training aan lage intensiteit is voor iedereen anders. Dit is afhankelijk van je trainingsniveau. Ga voor een wandeling, een trage duurtraining waarbij je hartslag voldoende laag blijft.

hydrateren

Voldoende drinken voorkomt spierkrampen. Het is essentieel om heel de dag door jezelf goed te hydrateren. Enkel voldoende drinken voor, tijdens en na een training is dus niet voldoende. Water heeft uiteraard de voorkeur en dat kan je dan aanvullen met koffie, thee, light frisdrank en eventueel isotone sportdrank indien nodig. Ideaal gezien zou je 25 ml vocht / kg lichaamsgewicht nodig hebben. Als je gaat sporten verhoogt deze behoefte uiteraard.

streTchen

Door te stretchen blijven de spieren soepel. Het zorgt net zoals actief herstel voor een betere bloedtoevoer richting je spieren. Je kan het vlak na je training doen en/of de dag erna. Het verminderd spierpijn en dat pijnlijk stijf gevoel na een pittige workout.

voldoende slapen

Ik hoor regelmatig iemand zeggen ‘sleep is for the weak’. Hell no! Slapen is een belangrijke factor voor een optimaal herstel. Wederom, ieders lichaam functioneert anders. Luister dus goed naar dat van jou. Verwaarloos je slaap niet. Het geeft je lichaam de rust die het verdient en je spiermassa de tijd om te herstellen.

rust voldoende

Dit hangt eigenlijk wat samen met voldoende slapen. Tijdens een rustmoment geef je je lichaam de tijd om te recupereren. Probeer 1 x per week een rustdag in te plannen. Luister ook hier weer naar wat je lichaam aangeeft. Als je training eens niet vlot verloopt, dan is er niks mis mee om je training in te korten of te stoppen. Als je lichaam het signaal geeft dat het rust nodig heeft, dan kan je hier dus best ook naar luisteren om je volgende training terug beter te kunnen presteren.

Verzorg je lichaam dus goed. Je kan versteld staan wat deze zes puntjes kunnen bijdragen in het herstelproces en te gelijk prestatiebevorderend kunnen werken.